Monikapop's Blog

Prietenul credincios al omului

Cocker Spaniel Englezesc – Un companion vesel si optimist mai 17, 2010

Filed under: Rase de câini — monikapop @ 10:16 pm

Cocker Spaniel Englezesc este o rasa de caini crescuti initial pentru vanatoarea pasarilor. Aceste patrupede sunt active si prietenoase, fiind una dintre cele mai populare rase de caini. Datorita caracterului optimist si a cozii aflata permanent in miscare, acesti caini sunt porecliti si „cockerii veseli. Denumirea de „cocker” vine de la faptul ca aceste patrupede erau folosite pentru vanatoarea sitarilor („woodcock” – in limba engleza).

Istorie

Se crede ca prima atestare documentara a cainilor spanieli este lucrarea „Tratat de vanatoare” a lui Gaston Phebus, care dateaza din jurul anului 1300. In secolul al XVII-lea au fost stabilite sapte rase de spanieli: Clumber, Sussex, Welsh Springer, English Springer, Field, Irish Water Spaniel si Cocker. Caracteristicile rasei moderne au inceput sa se dezvolte de la inceputul secolului XIX-lea. In 1874 prima lista cu exemplare pure de Cocker Spaniel a fost publicata de catre noul infiintat Kennel Club Britanic. La inceputul secolului trecut din Cocker-ii Spaniel Englezi s-a dezvoltat ramura americana a rasei.

Aspect

Corpul Cocker-ilor Spaniel Englezi este compact, solid si de marime medie. Capul este rotund iar botul este cam de aceeasi lungime cu craniul. Urechile lobulare ar trebui sa ajunga la nas daca sunt trase in fata. Ochii sunt mari, ovali, inchisi la culoare si au o expresie blanda dar inteligenta. Picioarele sunt relativ scurte, solide si arcuite iar coada este in general decupata. Parul este de lungime medie iar urechile, picioarele si partea inferioara sunt bine imblanite. Cocker-ii Spaniel Englezi pot fi negri, maronii sau rosi. De asemenea, sunt acceptate si combinatiile de alb cu negru, sau semne rosii. Un exemplar matur poate cantari aproximativ 14 kilograme iar masculii sunt putin mai inalti decat femelele.

Temperament

Cocker-ii Spaniel Englezi pot fi incapatanati iar dresajul trebuie sa fie facut cu blandete dar si cu fermitate. Cainilor din aceasta rasa nu le place sa stea singuri si se vor atasa puternic de o singura persoana din familie. Cocker-ii Spaniel sunt extrem de loiali, inteligenti, adaptabili si recunoscuti pentru firea lor optimista. Aceste patrupede se inteleg foarte bine cu copiii si cu alte animale de companie, inclusiv pisicile, insa nu vor tolera la nesfarsit comportamentul agasant. Femelele tind sa aiba un caracter mai puternic decat masculii si nu sunt recomandate persoanelor care nu au mai avut un caine. Avand in vedere ca sunt prietenosi cu strainii, cocker-ii spaniel nu ar trebui folositi pentru paza.

Caracteristici

Cainii din rasa Cocker se pot adapta la viata de apartament insa au nevoie de mult exercitiu fizic in fiecare zi. Blana patrupedului trebuie ingrijita periodic. Si urechile Cocker-ilor trebuie sa primeasca atentie suplimentara pentru ca acesti caini sunt predispusi la afectiuni ale aparatului auditiv. Stapanul trebuie insa sa neglijeze igiena dintilor si ghearelor patrupedelor. Marea majoritate a problemelor de sanatate de care pot suferi acesti caini sunt ereditare, asa ca alegerea unui pui trebuie facuta cu multa atentie la originea exemplarului. Un Cocker Spaniel sanatos va avea o speranta de viata intre 12 si 15 ani.

 

Lasă un comentariu